Documents

La CUP de Sta Perpètua fa pública la llista de les persones que componen la candidatura a les eleccions municipals de 28 de maig.  La gent que forma la llista de la CUP són persones que fa anys que estan vinculades a múltiples espais i lluites com el moviment juvenil, el moviment feminista, el sindicalisme, el moviment per l’habitatge, en defensa de l’educació pública, de la lluita ecologista, entitats culturals, la lluita internacionalista, l’antifeixisme, l’independentisme o en defensa de la llengua.

La llista està formada per: Guillermo Almansa, Carla Batalla, Salvador Alemany, Lara Morcillo, Marc Juan, Bienve Navarro, Toni del Valle, Roser Riera, David Berga, Mar Gòmez, Jaume Enciso, Sali Cárdenas, Toni Serrano, Alba del Valle, Sergi Cabanillas, Estrella Requena, Jordi Pascuet, Montserrat Rodríguez, Jordi Herrera, Pau Motta, i la tanca Robert Morral. Com a suplents hi ha en Josep Muñoz, la Susana González, i el Pepe Almansa.

Una llista que representa la Unitat Popular a Sta Perpètua, gent provinent de diversos col·lectius, espais i lluites. Gent que fa anys que forma part de projectes transformadors i que ara volen recuperar la presència a l’Ajuntament. La CUP Sta Perpètua vol tornar a tenir veu i vot en el Ple a partir d’aquest 28 de maig. Una veu que defensi els interessos de les classes populars, una força que representi a totes les persones lluitadores, d’esquerres i compromeses.  Una veu que enfront de les polítiques de ciment, asfalt i totxo digui prou i proposi una vida digna per a tothom.

En paraules de Guillermo Almansa, cap de llista de la candidatura: “Volem recuperar la presència al ple per a poder situar sobre la taula propostes que fins ara semblen estar fora de la lògica dels representants polítics locals. És important ser-hi per poder incidir, per condicionar els debats, perquè les propostes arribin i no siguin ignorades pel govern local.”

La gent de la candidatura de la CUP fem nostres les paraules de Miquel Martí i Pol:

“Plor i laments de què serveixen?

Gent que lluiti és el que cal.”

 

 

L’Assemblea Local de la CUP de Santa Perpètua valora de manera positiva de la decisió per part del Departament de Salut de dotar, a la població dels vallesos que tenim com a referent sanitari la Fundació privada de l’Hospital de Mollet, d’un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP). Aquest Centre ha de donar resposta a la saturació endèmica del Servei d’úrgències de l’Hospital de Mollet i a més de ser un bon suport a tots els CAPs de totes les poblacions a qui donarà servei.

Cal disposar d’uns serveis de mobilitat adequats a les necessitats de tota la ciutadania a qui donarà  servei. Més enllà de poder disposar en un futur d’una possible estació intermodal (Tren+autobusos) a tocar del CUAP, cal tenir una alta freqüència de pas dels autobusos.

Per altra banda estarem vigilant i a l’expectativa que aquest nou CUAP no sigui un servei gestionat de manera total o parcialment externalitzat. Volem que el servei sigui de gestió directa pública i que el sector privat no pugui accedir a fer negoci de la nostra salut com ens passa amb el centre de rehabilitació (Centre de Medicina Correctiva) que tenim a Santa Perpètua i que té conveni amb CATsalut i l’ajuntament per donar servei a la mateixa població que al CUAP.

El model de recollida de residus a Sta Perpètua no es toca. O això fa temps que afirma l'equip de govern local. I una mostra d'això és la campanya de Reciclos amb Ecoembes. Una proposta que va ser feta per Ciutadans i admesa pel govern local. Publicitat i rentat de cara d'una empresa que genera certa controvèrsia. Des de l’Assemblea Local de la CUP una vegada més volem tornar a parlar del Porta a Porta.

Sabem que el model actual no funciona, que hi ha dies on les piles de deixalles s'acumulen a les voreres, sabem que els índexs de reciclatge no arriben al mínim demanat per les institucions europees. I que a conseqüència de tot això les multes les paguem totes les veïnes amb l'augment de manera anual de les taxes que paguem.  Cal una revisió i debat sobre quin model de gestió necessitem a Sta Perpètua. Si volem podem avançar cap al Residu 0 però no amb aquest model.

És ben cert que aquests dos anys de pandèmia han estat molt difícils de gestionar per tothom i també per les administracions públiques i concretament més a les locals per estar més pròximes a la ciutadania i no tenir eines suficients per apaivagar aquesta crisi sanitària, econòmica i social. A més moltes famílies han patit la pèrdua d'éssers estimats. I totes hem estat en xoc emocional de llarga durada.

Aquests dos anys de pandèmia han coincidit amb els dos anys de govern municipal d'ençà del maig de 2019 quan es van celebrar les eleccions municipals i es va revalidar a Santa Perpètua, el govern d'ICV i PSC-PSOE al consistori.


Han estat dos anys, on el govern municipal creu haver iniciat un «nou model de gestió» com bé van esgrimir quan van privatitzar el servei de manteniment de les piscines municipals i el servei de socorrista d'aquesta, traduint-se en la pèrdua de control de la gestió per part del municipi, precarietat laboral i empitjorament del servei. O quan van decidir tancar per raons econòmiques i sense cap mena d'estudi previ sobre la viabilitat, l'Escola Bressol Municipal L'Espiga. Un tancament per decisió política, amb la destinació de l'edifici incert per la ciutadania, però ben segur que l'ajuntament li té una funció futura i per això ha de tancar el servei públic tan essencial per les famílies, que havia estat de proximitat i arrelat al barri. Així que, ara tenim massificació a la resta d'escoles bressol, complicacions i dificultats afegides a la situació socioeconòmiques de les famílies del barri en particular i de tota Santa Perpètua en general. Incertesa laboral de les treballadores de les escoles. I evidentment el menyspreu a les famílies i a les treballadores. La nostra proposta és la recuperació de la gestió de les nostres tres escoles bressol, assegurar una primera escolaritat dels nostres infants còmode i adient i facilitador per les famílies.


Des de sempre, l'AL de la CUP ha demanat insistentment la recuperació del Servei d'Atenció Domiciliària. Aquest servei transferit al Consell Comarcal i posteriorment privatitzat ha demostrat que com més es necessitat de la cura de les persones, sobretot les més vulnerables, l'empresa privada no pot donar resposta. Els serveis de cures a les persones mai poden donar benefici empresarial. La realitat aflora, i quan s'estira les costures s'esquinça i qui més pateix són les usuàries del servei i les treballadores precàries. Seguim demanant la municipalització, però el govern suposadament d'esquerres, reacciona com si sentís ploure.


Que hem fet en l'àmbit d'habitatge? Doncs ben poca cosa. Un dels grans problemes de la nostra societat immersa en un sistema capitalista, és que la seva reproducció es fonamenta en gran manera, en l'exaltació de la propietat privada i per tant en la construcció sense aturador d'habitatge per injectar-lo en un mercat especulatiu que empobreix la classe treballadora i popular. Ni tan sols aquest govern ha estat capaç de comprar habitatge de les SAREB en l'opció de tanteig i retracte i destinar-ho a serveis socials. La política d'habitatge s'ha limitat en signar papers, gestionar quatre pisos i declarar-se municipi en tensió pels preus de lloguer. Una llei catalana recorreguda pel govern central al qual formen part. A més es gasten 1 milió 250 mil € en la compra d'una nau industrial i previsiblement es gastaran un altre milió en condicionar-lo per magatzem municipal, i fa més de dos anys que està tancat des de la seva compra. En canvi no són capaços, en terreny municipal, promoure la construcció d'habitatge de lloguer públic municipal de preu assequible a les possibilitats ajustades a tothom o acomplir projectes d'habitatge de lloguer en cessió d'ús, o altres fórmules que escapin de l'especulació immobiliària i fer que l'habitatge recuperi el seu sentit social i vital.
 


Durant el passat mandat el govern de la nostra ciutat va estar en peu de guerra contra la construcció d'un magatzem d'AMAZON a Barberà del Vallès, esgrimint que suposaria un gran increment de trànsit rodat per la carretera B-140. Van fer tota la demagògia que van poder per tal que la carretera B-140 s' ampliés i pogués ser la via que tenien pensada. Per sort un col·lectiu de ciutadanes s'han organitzat per defensar l'espai natural de Santiga per on presumiblement haurà de mossegar l'ampliació de la carretera. Però curiosament aquesta preocupació sobre l'augment de trànsit per la construcció d'aquest magatzem ha desaparegut quan la mateixa empresa va anunciar que també s'instal·larà a Santa Perpètua i bastant més a prop del nucli urbà. Hi ha alguna en aquest govern que pensi en la gran contaminació a què està sotmesa la població de Santa Perpètua, avui, ara?

Aquest govern poc valent, amb poques idees, tampoc és capaç de veure l'obvietat. Per la cura del planeta, de la nostra comarca i de la nostra gent, ja hem perdut prou temps en la no implementació de la recollida selectiva Porta a Porta de les deixalles municipals. El sistema actual a part de suposar uns percentatges baixíssims de recollida fraccionada i per contribuir encara més a la no sostenibilitat del planeta, a més suposarà un encariment any rere any de la factura per la ciutadania per tal de fer front a les sancions europees. Exigim que no es vacil·li i que es comenci d'una vegada en el canvi de model. També serà una oportunitat de contracta més treballadores per l'empresa pública municipal SAM.


Necessitem una aposta més decidida en l'àmbit de la cultura. No tenim Auditori, però tindrem un museu sobrevingut que ha estat l'excusa per obtenir ajudes econòmiques europees per la rehabilitació de la nau gran del Vapor. CAM Bernades, després de tants anys no acaba d'arrencar i de ser un espai jove de creació i innovació. La cultura popular està desprestigiada i les associacions i col·lectius sobreviuen com poden. Som 26.000 habitants i l'oferta cultural és pobre, fins i tot no tenim ni una trista llibreria.


El govern ja s'ocuparà de nadar en les seves pròpies lloances de les accions que realitzen o diuen que realitzen. Però també trobem incomprensible formar part de plataformes en defensa de la gestió pública de l'aigua i seguir netejant la cara a l'empresa privada CASSA executant projectes conjunts que promouen la visió que la col·laboració publicoprivada és la millor. I es diuen d'esquerres. A hores d'ara ja haurien d'estar preveient com realitzar la remunicipalització del servei d'aigües a la finalització del contracte amb l'empresa en menys de 8 anys.


Sense rumb clar, que no sigui anar tirant, externalitzar tot el que es pugui i realitzar gran despeses supèrflues per distreure el personal, aquest són els resultats de dos anys de mandat o més d'aquest govern.

Arrel de la marxa exploratòria: La nit i els carrers són nostres! organitzada per Arran, la CUP, Endavant i Col·lectiu Punt 6, el grup de dones que hi va assistir s’ha organitzat per redactar i presentar una moció a l’Ajuntament on s’inclouen propostes per fer de Santa Perpètua un espai més segur, més comunitari i més feminista .

 

El 17 de gener de 2020 una vintena de dones vam recórrer els carrers i places del nostre poble amb la intenció de reconèixer i assenyalar aquells punts i elements de l’urbanisme que generen sensació d’inseguretat vers les dones. Gràcies a la dinamització de Col·lectiu Punt 6, a més, vam poder reflexionar sobre com podem revertir aquesta situació alhora que comencem a pensar en un urbanisme dissenyat per les persones i no només per a la mobilitat de vehicles i l’edificació d’habitatges. Les dones tenim molt a dir com a expertes del nostre propi territori, el transitem i el vivim diàriament, i aquest coneixement posat en pràctica ens farà guanyar en espais per a la ciutadania. L’urbanisme feminista pretén qüestionar els diferents aspectes que conformen una ciutat: mobilitat, espai públic, equipaments, serveis, habitatge, participació comunitària i seguretat, per tal de desenvolupar intervencions i accions concretes que facin que totes les persones, independentment de les seves característiques socials, els puguin utilitzar i gaudir en igualtat de condicions.

Per aquest motiu, a partir de l’informe elaborat i després de reflexionar col·lectivament sobre què podem i volem canviar en l’urbanisme de Santa Perpètua, l’1 de juny hem presentat una moció perquè arribi al proper Ple municipal on exposem tot allò que es va detectar alhora que proposem acords de millora pel poble. Entre d’altres intervencions demanem; auditories de seguretat i accessibilitat periòdiques de tot el municipi i que els resultats de les mateixes esdevinguin en les intervencions convenients, com ara, l’enllumenament dels “punts foscos” o la ampliació de voreres difícilment transitables; augmentar la freqüència i els horaris del bus urbà així com revisar la connectivitat amb els pobles veïns; tenir en compte i afavorir la vida social i comunitària a través d’un mobiliari urbà que convidi a la socialització, a més de l’obertura d’espais com els patis d’escola o altres equipaments municipals en horaris més amplis o la incorporació de més lavabos públics oberts durant tot l’any; demanem, també, que es consideri establir una millor senyalització dels espais públics i llocs d’interès, així com que es revisi el nomenclàtor de carrers per tal de visibilitzar més noms de dones als nostres carrers. Per últim, volem, no només que s’apliqui el protocol d'agressions masclistes en tots els àmbits possibles sinó que en els nous projectes que s’engeguin s’introdueixi la perspectiva feminista.

Repensar conjuntament el model d’urbanisme existent és el primer pas per reivindicar-ne un de nou, més social, més feminista i més adaptat a les necessitats i característiques de totes les ciutadanes i ciutadans.

Pàgines